Groeiende kloof tussen vraag en aanbod in vrijehuursector

Een budget dat 22 procent lager ligt dan de gemiddelde aangeboden huurprijzen: dat is wat de gemiddelde woningzoekende in de vrij sector op dit moment heeft. Dit is een conclusie van het huurwoningplatform Esteon.

Ten opzichte van de gemiddelde inkomenseis schiet het maandelijkse inkomen 21 procent te kort. In euro’s gaat dit om een verschil van 290 euro op de huurprijs en 829 euro op het inkomen.

Esteon heeft 200.000 woningzoekenden meegenomen in het onderzoek. Ze onderzochten, in de periode van 1 januari 2017 tot 30 september 2018, hoe de eisen van de woningzoekenden verhielden tot het huuraanbod. Dit gebeurde door de verwachtingen aan de vraagzijde te vergelijken met het daadwerkelijke aanbod. 

Esteon constateert dat woningzoekenden steeds meer genoegen nemen met een kleinere huuroppervlakte en bereid zijn een hogere prijs per vierkante meter te betalen.

Desondanks neemt de druk in de vrije huursector alleen maar toe. Eind 2018 wilde 79,66 procent van de woningzoekenden in de huursector hoogstens de huurprijs van de goedkoopste helft van de huurwoningen betalen. Bovendien voldeed voor 73,68 procent van de woningzoekenden het inkomen niet aan de inkomenseis voor de duurste helft van de woningen. Deze groepen zijn in omvang toegenomen sinds de start van 2017.


Door: Anouk Briels

www.vaassen.nl maakt gebruik van cookies - lees meer Sluit deze melding Sluit deze melding