Denen krijgen negatieve hypotheekrente

Wie droomt daar nou niet van: in Denemarken krijgen huizenkopers op dit moment in principe geld toe op het moment dat ze een hypotheek nemen. Er hoeft geen rente meer betaald te worden aan de bank, ze krijgen zelfs een heel klein beetje rente.

Voor hypotheken met de looptijd van één jaar is de rente gezakt naar min 0,23 procent. Voor hypotheken met een vaste rente van vijf jaar is het nog steeds 0,04 procent. Hierbij is geen rekening gehouden met eventuele kosten die door banken nog in rekening worden gebracht om toch wat geld te verdienen. Denk hierbij aan provisies.

Wie een hypotheek van ca. 250 duizend euro in Denemarken opneemt voor een jaar, krijgt daarbij 575 euro bij uit. Denemarken heeft op dit moment de langste ervaring met negatieve rentes. De centrale bank heeft in 2012 al besloten de rente te verlagen tot onder de 0 procent.  Tevens is het rendement op de staatsschuld al zeven jaar negatief.

Denemarken heeft een eigen muntsoort: de kroon. Deze is gekoppeld aan de euro. Voor de export is het land volledig afhankelijk van de eurozone. Daarom mag de kroon niet buiten een bandbreedte van 2,25 procent van 7,46 voor een euro komen. Om te voorkomen dat de kroon sneller in waarde stijgt dan de euro, moet de rente sinds 2012 constant onder de 0 procent gehouden worden.


Bron: Volkskrant
Door: Anouk Briels

www.vaassen.nl maakt gebruik van cookies - lees meer Sluit deze melding Sluit deze melding